قبض انبار گمرکی چیست؟

Feb 14, 2024
آموزش صادرات
قبض انبار گمرکی چیست؟

قبض انبار گمرکی، یک رسید است که پس از دریافت کالا توسط انباردار گمرک جهت نگهداری صادر می‌شود. این سند هنگام ترخیص کالا از گمرک اهمیت و ارزش بالایی دارد و به دو صورت دستی و الکترونیکی صادر می‌شود.

اگر با این سند و انواع آن آشنا نیستید و نمی‌دانید کدام اطلاعات در قبض انبار گمرکی درج می‌شود، همچنین از نحوه دریافت قبض انبار الکترونیکی اطلاعی ندارید، تا آخرین بخش این مقاله از زنجیره هوشمند صادرات همراه باشید. در این مقاله قصد داریم به طور کامل این سند مهم را بررسی کنیم.

قبض انبار گمرکی چیست؟

قبض انبار گمرکی یا به عبارت دیگر رسید انبار از جمله مهم‌ترین اسناد در حوزه مالکیت کالا در گمرک است که با استفاده از آن انباردار تأیید می‌کند که در تاریخ مشخصی کالاهایی با جزئیات خاصی به انبار وارد شده و تحویل گرفته شده است.

به موجب قانون امور گمرکی پس از ورود کالا به محل‌های گمرکی و تحویل آن به انبارهای گمرکی لازم است که فهرست کل بار در دفاتر مربوطه انبار ثبت شود. قبض انبار بایستی صادر شده و به تحویل‌دهنده کالا ارائه شود.

مشخصات درج شده قبض انبار گمرکی

در قبض‌های انبار گمرکی اطلاعات متنوعی ثبت می‌شود که برخی از مهم‌ترین ویژگی‌های آن به شرح زیر است:

  • محل انبار: یکی از موضوعات مهم که در قبض‌های انبار گمرکی باید ذکر شود، مکانی است که کالاها در آن ذخیره شده‌اند. ذکر محل انبار یک ویژگی مشترک است که در تمامی قبض‌های انبار گمرکی رعایت می‌شود.
  • تاریخ صدور رسید: ذکر این ردیف از نظر قانونی و برای پیگیری‌های بعدی بسیار حائز اهمیت است و در صورت بروز مشکلات قانونی انجام امور مربوطه را بسیار آسان تر می‌کند. همچنین برای حسابرسی دوره‌ای نیز اهمیت بالایی دارد.
  • نوع ذخیره‌سازی در انبار و هزینه‌های رسیدگی: در قبض انبار نوع ذخیره‌سازی کالاها در انبار نیز ذکر می‌شود. این اطلاعات مهم برای حسابداری انبار و برآورد هزینه‌های مرتبط با رسیدگی به کالاها استفاده می‌شود.
  • امضای انباردار: امضای انباردار یکی از بخش‌های بسیار مهم در قبض انبار گمرکی است. این امضا، علاوه بر اینکه دارای اعتبار قانونی است بلکه در صورت وقوع هرگونه خطا یا اشتباه در مدیریت انبار، مسئول را مشخص می‌کند. در صورتی که قبض انبار امضای انباردار نداشته باشد، این سند دارای اعتبار و اطمینان کمتری خواهد بود و نمی‌توان به آن به عنوان سند اثباتی اعتماد کرد.
  • شماره بارنامه: شماره بارنامه یا شماره پروانه حمل و نقل که به عنوان شناسه حمل و نقل کالا به ثبت می‌رسد.
  • مرز ورود کالا: محل ورود کالا به کشور، مانند نام مرز ورودی (مانند بندر یا مرز زمینی).
  • نوع کالای انبار شده: توصیفی از نوع کالایی که در انبار گمرکی ذخیره شده است.
  • شماره قبض هر یک از انبارها: شماره یکتایی که به هر قبض انبار اختصاص می‌یابد که برای شناسایی و پیگیری مناسب قبض استفاده می‌شود.
  • نوع بسته بندی کالای صادراتی: توصیفی از نوع بسته بندی کالاها، مانند کارتن، پالت و غیره.
  • تعداد کالا انبار شده: تعداد کل کالاها که در انبار گمرکی ذخیره شده است.
  • وزن هر یک از کالاها: وزن هر کالا برای محاسبه و ثبت وزن کلی کالاهای موجود در انبار.
  • شرکت حمل‌کننده: نام شرکت یا ناوگان حمل و نقلی که کالاها را به انبار گمرکی منتقل کرده است.
  • تاریخ تحویل کالا: تاریخی که کالاها به انبار گمرکی تحویل داده شده است.
  • شماره ردیف در دفتر انبارها: شماره ردیف مربوط به کالا در دفتر انبارها که برای مراجعه و پیگیری دقیق تر به کالاها استفاده می‌شود.

انواع قبض انبار گمرکی

قبض‌های انبار گمرکی به سه دسته اصلی تقسیم می‌شوند:

قبض انبار اولیه:

قبض انبار اولیه در هنگام ورود کالا به انبار گمرکی یا انبارهای خصوصی صادر می‌شود. این قبض شامل مشخصات کالا است. انباردار موظف است اطلاعات مربوط به کالا را در اسناد خرید و حمل و نقل ثبت کند. قبض انبار اولیه اهمیت زیادی در تعیین وضعیت و مشخصات کالا در زمان ورود به انبار دارد.

قبض انبار تفکیکی:

قبض انبار تفکیکی در صورتی صادر می‌شود که کالا به دلایل نامشخصی اجازه ترخیص نداشته باشد. همچنین اگر کالاهای حمل شده توسط وسایل حمل و نقل مربوط به خریداران مختلف باشد به عنوان مثال در صورتی که کالاها به صورت گروپاژ باشند این نوع قبض انبار صادر می‌شود. قبض انبار تفکیکی به انباردار کمک می‌کند تا کالاها را به صورت جداگانه و با توجه به شرایط خاص مدیریت کند.

قبض انبار قابل‌معامله:

قبض انبار قابل‌معامله قابلیت واگذاری و معامله را دارد، در حالی که قبض‌های انبار اولیه و تفکیکی غیرقابل‌معامله هستند. با رعایت قوانین و مقررات مربوطه کالاهای موجود در انبار گمرکی می‌توانند به صورت قابل‌معامله و به فروش یا انتقال دربیایند. قبض انبار قابل‌معامله شرایط و مشخصات کالاها و شرایط معامله آنها را در بر می‌گیرد.

در کل قبض انبار گمرکی برای ثبت و مدیریت کالاهای موجود در انبار صادر می‌شود و نقش مهمی در حسابداری و مدیریت دقیق کالاها دارد. هر نوع قبض انبار دارای ویژگی‌ها و مشخصات خاص خود است و بر اساس شرایط و نیازهای مربوطه صادر می‌شود.

پیشنهاد کالا: رفع تعهد ارزی 

روش‌های صدور قبض انبار گمرکی

قبض انبار گمرکی به دو شکل، دستی و الکترونیکی، صادر می‌شود.

قبض کاغذی انبار یک سند است که پس از تحویل کالا به انبار و انجام اقدامات لازم مانند بررسی کالا و تطبیق آن با مدارک، ثبت و صادر می‌شود. این نوع قبض انبار مزایایی دارد اما در شرایطی که تعداد کالاها افزایش پیدا می کند، ثبت آن زمان‌بر و خطاهای انسانی ممکن است دیده شود.

روش الکترونیکی یکی از روش‌های دیگر صدور قبض انبار گمرکی است. برای دریافت قبض انبار به این روش باید به سامانه جامع امور گمرکی مراجعه کنید. با استفاده از این روش، قبض انبار به صورت الکترونیکی دریافت می‌شود. این روش از پردازش الکترونیکی استفاده کرده و امکان دسترسی آسان و الکترونیکی به اطلاعات قبض را فراهم می‌کند.

روش الکترونیکی در صدور قبض انبار گمرکی مزایایی مانند سرعت بیشتر در صدور قبض، کاهش خطاهای انسانی و امکان دسترسی آسان و الکترونیکی به اطلاعات را به همراه دارد. با استفاده از سامانه جامع امور گمرکی، می‌توانید به راحتی قبض انبار الکترونیکی را دریافت کنید.

تفاوت قبض انبار دستی و قبض انبار الکترونیکی

تفاوت مهم میان قبض انبار دستی و الکترونیکی در نحوه صدور آنها است. قبض انبار دستی توسط انباردار صادر می‌شود، در حالی که برای دریافت قبض انبار الکترونیکی باید به سامانه جامع تجارت وارد شده و قبض را دانلود و پرینت کنید.

چگونه قبض انبار الکترونیکی دریافت کنیم؟

  • برای دریافت قبض انبار الکترونیکی ابتدا باید وارد سامانه EPL شده و در بخش حساب کاربری وارد پروفایل شوید.
  • از قسمت پرینت قبض انبار، قبض انبار الکترونیکی را دریافت کنید. لازم به ذکر است که برای دریافت این قبض در این سامانه باید اطلاعاتی مانند شماره بارنامه، شناسه ملی شرکت حمل‌ونقل، نام گمرک و شماره مانیفست را ثبت کنید.
  • توجه داشته باشید که ممکن است در هنگام دریافت قبض انبار الکترونیکی با مشکلاتی مواجه شوید.
  • یکی از مشکلات رایج، عدم ثبت شرکت یا فرد در سیستم است. در این صورت برای رفع این مشکل باید به آی‌تی گمرک مراجعه کرده و مشخصات فرد موردنظر را ثبت کنید.
  • خطای دیگر مربوط به عدم دسترسی به چاپ انبار است. قبل از پرینت قبض انبار باید از صاحب ترخیصیه وکالت الکترونیکی بگیرید.
  • همچنین عدم بارگذاری بارنامه از دیگر مشکلاتی است که کاربران هنگام دریافت قبض انبار الکترونیکی با آن روبرو می‌شوند. در این صورت باید شماره بارنامه و کد شرکت را مجدداً بررسی کرده و آن را اصلاح کنید.

پیشنهاد کالا: صادرات زعفران

کلام آخر

در این مقاله با یکی از مهم‌ترین اسناد و اصطلاحات گمرکی یعنی قبض انبار گمرکی آشنا شدیم و از روش‌های دریافت آن به صورت الکترونیکی و دستی اطلاعاتی به دست آوردیم. امیدواریم که این مقاله به شما عزیزان در پاسخگویی به سؤالاتتان در این زمینه کمک کند.

پستهای اخیر

صادرات پوشاک

Oct 07, 2024
آموزش صادرات

فریت بار چیست؟

Oct 06, 2024
آموزش صادرات

صادرات مصالح ساختمانی

Oct 05, 2024
آموزش صادرات

صادرات محصولات پتروشیمی

Oct 04, 2024
آموزش صادرات

صادرات شیر

Oct 01, 2024
آموزش صادرات

صادرات میوه خشک

Sep 30, 2024
آموزش صادرات

صادرات خرما

Sep 29, 2024
آموزش صادرات

صادرات صنایع چوبی

Sep 25, 2024
آموزش صادرات

صادرات کود اوره

Sep 24, 2024
آموزش صادرات