صادرات و واردات عرصههایی هستند که برای تاجران ایرانی سودهای کلان و منافع قابل توجهی دارند. با این حال این حوزهها قوانین و مقررات پیچیدهای نیز دارند که آگاهی از آنها برای فعالان این عرصه ضروری است.
یکی از قوانین مهم در این زمینه قانون معافیت مالیاتی صادراتی است. صادرکنندگان با آشنایی با این ماده قانونی و تبصرههای آن و رعایت شرایط مربوطه میتوانند از پرداخت مالیات معاف شوند.
پیشنهاد مطالعه: رفع تعهد ارزی چیست؟
صادرات به معنای خروج کالا از مرزهای یک کشور و انتقال آن به کشور دیگر است. به بیان دقیقتر، صادرات یعنی خروج کالا از گمرک کشور مبدأ با رعایت قوانین و مقررات آن کشور.
در این میان مالیات بر صادرات به مبلغی گفته میشود که به عنوان عوارض و مالیات از صادرکننده دریافت میشود اما در صورتی که صادرکننده ارز حاصل از صادرات را به چرخه اقتصادی کشور برگرداند، مشمول معافیت مالیاتی خواهد شد.
بر اساس ماده ۱۴۱ قانون مالیاتهای مستقیم ۱۰۰% از درآمد حاصل از صادرات خدمات و کالاهای غیرنفتی و محصولات بخش کشاورزی مشمول مالیات با نرخ صفر میشود.
همچنین ۲۰% از درآمد حاصل از صادرات مواد خام نیز با نرخ صفر محاسبه میگردد. فهرست مواد خام و کالاهای نفتی به تصویب هیأت وزیران میرسد. طبق تبصره ۱ این ماده در صورت ورود کالایی از طریق ترانزیت و عبوری به کشور و صادرات بدون تغییر در ماهیت آن کالا، مشمول مالیات نخواهد بود. نکته مهم اینکه ارز حاصل از صادرات باید در سامانههای نیما و سنا ثبت شده باشد در غیر این صورت مشمول معافیت مالیات صادراتی نخواهد بود.
پیشنهاد مطالعه: اینکوترمز 2020
مفهوم معافیت مالیاتی و نرخ مالیات صفر متمایز هستند. معافیت مالیاتی به این معناست که طبق قوانین مشخص، کالا یا خدمات خاصی از پرداخت مالیات معاف هستند. اما نرخ مالیات صفر به این معنی است که اگرچه مودیان باید اظهارنامه و مدارک مربوطه را ارائه دهند، اما مالیات آنها صفر محاسبه میشود. بنابراین، این دو مفهوم متفاوت بوده و نباید با یکدیگر اشتباه گرفته شوند. درک درست این تفاوت ها میتواند در مدیریت مالی و مالیاتی افراد و سازمان ها بسیار مفید باشد.
نکته مهم در این خصوص این است که اگر صادرکننده ارز حاصل از صادرات را به کشور بازنگرداند، در این صورت از معافیت مالیاتی صادراتی محروم خواهد شد. این قاعده با هدف تشویق بازگرداندن ارز صادراتی به چرخه اقتصادی کشور وضع شده است. بنابراین رعایت این الزام یکی از شرایط اصلی بهرهمندی از معافیت مالیاتی صادراتی محسوب میشود. توجه به این نکته میتواند برای صادرکنندگان در مدیریت مالی و مالیاتی خود بسیار حائز اهمیت باشد.
اگر صادرکنندهای مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت کرده باشد و با برگرداندن ارز مشمول معافیت مالیاتی شود، با ارائه گواهی و مدرک خروج کالا و خدمات از کشور میتواند آن مبلغ را از سازمان مالیاتی دریافت کند.
بر اساس قوانین، صادرکنندگان موظف هستند که ارز حاصل از صادرات را ظرف مدت شش ماه از تاریخ صدور پروانه صادراتی، به یکی از روشهای زیر به اقتصاد کشور بازگردانند:
این الزام قانونی با هدف تقویت جریان ارزی اقتصاد کشور وضع شده است. توجه و پایبندی صادرکنندگان به این موارد میتواند نقش مهمی در بهرهمندی از معافیتهای مالیاتی صادراتی ایفا کند.
طبق قانون دائمی مالیات بر ارزش افزوده، صادرات کالا و خدمات از پرداخت این مالیات معاف هستند. برای معافیت صادرات کالا شرط خروج از مبادی رسمی و داشتن پروانه سبز گمرکی یا برگ خروج است. برای معافیت صادرات خدمات نیز شرایطی مانند داشتن قرارداد و گواهی از نمایندگی ایران در کشور مقصد، دارا بودن گواهی ارزآوری از بانک مرکزی و داشتن سایر مدارک معتبر وجود دارد. همچنین هر نوع خدماتی که باعث ارزآوری مستقیم یا غیرمستقیم برای کشور شود شامل این معافیت خواهد شد حتی اگر ارائه دهنده آن شعبه یک شرکت خارجی در ایران باشد.
پیشنهاد مطالعه: اینکوترمز 2020
برخی از کالاها و خدمات شامل معافیت صادرات از مالیات بر ارزش افزوده هستند. از دلایل معافیت مالیاتی این گروه میتوان به تسهیل صادرات، ارزآوری به کشور و رونق اقتصادی اشاره کرد.
در نتیجه
بر اساس مقررات، کالاهای صادراتی مشمول معافیت مالیاتی هستند. این معافیت مالیاتی به منظور حمایت از صادرات و توسعه تجارت خارجی کشور در نظر گرفته شده است. از این رو صادرکنندگان کالا از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده و سایر مالیاتهای مرتبط با صادرات معاف میباشند. این سیاست مالیاتی به افزایش رقابتپذیری کالاهای تولید داخل در بازارهای جهانی کمک میکند و موجب رونق صادرات و بهبود تراز تجاری کشور میگردد.