سازمان گمرک به دلیل محدودیت منابع و عدم امکان بررسی فیزیکی تمامی کالاها، از ماژول "selective" برای مدیریت ریسک استفاده میکند. این ماژول براساس معیارهایی که توسط سازمان گمرک تعیین شده، مسیرهای گمرکی را تعیین میکند. با استفاده از این روش، نیازی به بررسی تکتک محمولههای وارداتی و انطباق آنها با قوانین و مقررات گمرکی نیست.
براساس اطلاعات اظهارنامه وارداتی برای برخی از کالاها، در صورت صحت اظهارات اظهارکننده، سند ترخیص فوری صادر میشود. این کالاها به دلیل کمترین احتمال تقلب در آنها، به سرعت ترخیص کالا میشوند و پروسه کنترل آنها هم سریعتر انجام میشود.
اما برای برخی دیگر از کالاها که احتمال تقلب در آنها بیشتر است، بررسی دقیقتر و موشکافانهتری انجام میشود. هدف از این بررسی جلوگیری از واردات کالاهای غیرمجاز و ممنوع الورود است.
بنابراین سیستم مدیریت ریسک سازمان گمرک با استفاده از ماژول selective، مسیرهای گمرکی را براساس احتمال تقلب در کالاها تعیین میکند تا بازرسیها بهینهتر و موثرتر انجام شود و واردات کالاهای غیرمجاز و ممنوع الورود متوقف گردد.
مسیرهای گمرکی براساس تعرفههای ممنوع و مشروط کالاها تعیین میشوند. به عبارت دیگر، بسته به نوع کالا و شرایطی که بر آن اعمال میشوند، مسیرهای مختلفی برای گمرک ثبت می گردند.
پیشنهاد مطالعه: تعهد ارزی چیست
پس از تخصیص شماره ثبت و شماره کوتاژ، اظهارنامه به شیوهی selectivity بررسی میشود تا مسیر مناسب برای آن تعیین شود. کالاهایی که ممکن است در مسیرهای گمرکی قرار گیرند، عبارتند از:
این نوع کالاها نیازی به آزمایشگاه و استاندارد نداشته و برای ورود به کشور نیاز به کسب مجوز ندارند. همچنین، نظر کشور ساخت و اسناد ارائه شده نیز مشکلی ندارد و ارزش و تعرفه اظهاری سند با ارزش و تعرفه استنباطی گمرک نیز مطابقت دارد. معمولا کارت بازرگانی شرکتهای تولیدی در این مسیراست. همچنین خوش حساب بودن در امور مالیاتی از مواردی است که سبب میشود کالا در این مسیر باشد.
آسانترین و سریعترین روش برای ترخیص کالاست.
معمولا ۹۰ درصد کالاهایی که وارد این مسیر میشوند، نیاز به استاندارد ندارند.
تا درب خروج کالای شما چک نخواهد شد و مراحل به سرعت انجام میشود.
مطابقت ارزش سند با ارزش گمرکی در این مسیر نکته مهمی است.
گاهی ممکن است ترخیص با این روش نیم ساعت تا یک ساعت زمان ببرد.
مواردی که موجب قرارگیری کالا در مسیر سبز می شود
نکته:
افرادی که به تازگی کارت بازرگانی دریافت کردهاند، به احتمال کمتری در مسیر سبز قرار می گیرند.
همچنین، گاهی ممکن است بدون هیچ دلیل خاصی شما در این مسیر قرار بگیرید.
این نوع کالاها نیاز به آزمایشگاه یا استاندارد دارند، اما با توجه به سابقه ترخیص در کمتر از سه ماه گذشته و ارائه کاتالوگ و مطابقت ارزش استنباطی گمرک با ارزش کالا، اجازه خروج از گمرک بدون نیاز به ارزیابی فیزیکی داده میشود. مسیر زرد نسبت به مسیر سبز کمی دشوارتر است و ارزش گذاری و تعرفه کالا توسط کارشناس مجازی چک میشود.
مواردی که منجر به قرارگیری کالا در مسیر زرد می شود:
این نوع کالاها احتمالاً نیاز به آزمایشگاه و استاندارد داشته و اسناد ارائه شده ممکن است مخدوش باشند. همچنین، ارزش استنباطی گمرک با ارزش اظهاری تطابق ندارد. افرادی که به تازگی کارت بازرگانی خود را دریافت کرده و اقدام به واردات کردهاند، در این مسیر قرار میگیرند. تمامی محمولههایی که در مسیر قرمز قرار میگیرند، نیازمند بازرسی فیزیکی هستند.
در نهایت، اظهارنویسی ارزیابی کالا در سامانه EPL ثبت میشود. قرار گرفتن در این مسیر موجب میشود کالا به نسبت دو مسیر دیگر دیرتر ترخیص شود و روند طولانیتری داشته باشد.
مواردی که منجر به قرارگیری کالا در مسیر قرمز می شود
کالاهای زیر ممکن است در این مسیر قرار بگیرند
پیشنهاد مطالعه: 0 تا 100 صادرات فرش و سود حاصل از آن