ارزش بازار تجهیزات پزشکی در سال 2021 به طور تخمینی در حدود 490 تا 580 میلیارد دلار بوده است. کشورهای پیشتاز در زمینه تجهیزات پزشکی نیز به طور چشمگیری رشد و پیشرفت کردهاند و صادرات تجهیزات پزشکی در آنها رونق فراوانی پیدا کرده است. ایران نیز به عنوان یکی از کشورهای فعال در این زمینه شناخته میشود و به 63 کشور جهان تجهیزات پزشکی صادر میکند.
بر اساس آمار رسمی، در سال 1400، ایران حدود 30 میلیون دلار تجهیزات پزشکی را به کشورهای مختلف صادر کرده است. علاوه بر این، نرخ رشد بازار تجهیزات پزشکی در ایران بیش از 9 درصد است که از میانگین جهانی بالاتر است. تجهیزات پزشکی ایرانی به دلیل نظارت بخش تجهیزات سازمان غذا و دارو، دارای کیفیت و قیمت مناسبی هستند و در سراسر جهان محبوبیت دارند.
صادرات تجهیزات پزشکی موضوعی است که قوانین، مراحل و نکات مربوط به آن را در این مقاله از سلسله مقاله های مربوط به صادرات کالا را بررسی خواهیم کرد.
برای ورود به حوزه صادرات تجهیزات پزشکی، ابتدا باید دقیقاً با تعریف این تجهیزات و محدوده آنها آشنا باشید. به طور کلی، تجهیزات پزشکی به هر نوع وسیله، تجهیزات، ابزار، ماشین آلات و غیره اطلاق میشود که توسط تولیدکننده برای اهداف پزشکی خاصی تولید و ارائه میشود.
این اهداف میتوانند شامل تشخیص، پیشگیری یا درمان بیماری، ضدعفونی کردن و تمیز کردن، پشتیبانی از بیمار برای ادامه زندگی یا تحقیق و بررسی در زمینههای مختلف پزشکی باشند. به طور سادهتر، هر وسیله یا ابزاری که در کلینیکهای دندانپزشکی، بیمارستانها یا آزمایشگاهها استفاده میشود، در این دسته قرار میگیرد.
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال 1397 دستورالعملی به نام "دستورالعمل صادرات تجهیزات پزشکی" منتشر کرد که شرایط لازم برای صادرات در این حوزه را تعیین میکند. برخی از قوانین این دستورالعمل به شرح زیر است:
علاوه بر این موارد، داشتن استانداردهای اتحادیه اروپا نیز بسیار مهم است. در مرحله بعد، برای ترخیص تجهیزات پزشکی صادراتی از گمرک، باید مجوزهای مختلفی از سازمان ملی استاندارد ایران، سازمان انرژی اتمی و سازمان مبارزه با مواد مخدر دریافت کرد. همچنین، تمامی تجهیزات پزشکی صادراتی باید دارای کد IRC باشند و اثبات ایمنی تجهیزات صادراتی نیز با ارائه مدارک و سندها ضروری است.
برای شروع فرآیند صادرات، نیاز به ارائه یک سری اسناد و مدارک است:
معمولاً برای صادرات تجهیزات پزشکی، نیاز است که مراحل زیر را طی کنید. این مراحل شامل:
در حال حاضر در ایران، بیش از 1700 تولیدکننده مختلف در حوزه تجهیزات پزشکی فعالیت میکنند. در سال 1400، صادرات تجهیزات پزشکی ایران به ارزش 30 میلیون دلار بوده است که در مقایسه با سال 1398 (24 میلیون دلار) افزایش را نشان میدهد.
با شیوع ویروس کرونا در سال 99، صادرات تجهیزات پزشکی با کاهشی حدود 4 میلیون دلاری مواجه شده بود. با وجود تعداد بیشمار تولیدکنندگان و توزیع کنندگان تجهیزات پزشکی در ایران، حجم صادرات 30 میلیون دلار نیز به نظر میرسد کمترین حجم باشد و قابلیت افزایش قابل توجهی را دارد. همچنین، در ایران بیش از 2500 شرکت توزیع کننده محصولات پزشکی فعالیت میکنند.
در سال 2021، ارزش بازار تجهیزات پزشکی در سراسر جهان حدود 550 میلیارد دلار بوده است. تا سال 2022، این عدد به حدود 577 میلیارد دلار رسیده است. با توجه به روند رشد فعلی بازار، پیشبینی میشود که تا سال 2030، ارزش بازار تجهیزات پزشکی به حدود 850 میلیارد دلار افزایش پیدا کند.
کلام آخر
در این مقاله به صادرات تجهیزات پزشکی پرداخته شده است. در مقایسه با واردات تجهیزات پزشکی به ارزش 1.2 میلیارد دلار، ارقام مرتبط با صادرات این تجهیزات به نسبت کمی به نظر میرسند. با در نظر گرفتن جمعیت 400 میلیون نفری ایران و قرارگیری در یک منطقه تجاری وسیع، فرصتهای مناسبی در بازار تجهیزات پزشکی وجود دارد.
افزایش کیفیت محصولات پزشکی و تولید محصولات با قیمت بالاتر برای صادرات، به کشورهای پیشرفته، امری مهم و ضروری است. در کشور ما، حدود 2000 شرکت تولیدکننده تجهیزات پزشکی فعالیت میکنند و ورود آنها به زمینه صادرات میتواند این صنعت را به یک تحول اساسی برساند.